Om Sibirisk katt

Den sibiriska katten är en storvuxen raskatt med sitt ursprung från Ryssland. Hanar väger normalt mellan 6 – 10 kg och honor mellan 3,5 – 5 kg. Precis som många andra stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid 5 års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring (lodjurstofsar).

Den sibiriska katten är en mycket intelligent, kärleksfull och tillgiven katt som är mycket fäst vid sin ägare. Alla sibirier har såklart sin egen personlighet! Den är en mycket social, lekfull och livlig katt som älskar barn. Kattens sätt att jama låter inte som andra katter, den liksom ”kvittrar” men den har också en förmåga att morra likt en hund om den blir arg. Många tycker att den är väldigt lik en hund. Detta beror förmodligen bland annat på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med och är mycket nyfiken.

I övrigt är det en aktiv katt som är intelligent och läraktig. Det är inte ovanligt att sibiriska katter kan öppna dörrar, apportera eller gå i koppel om den tränas för det. I Ryssland används den ofta som cirkuskatt. Det finns många ägare till sibiriska katter som märkt att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och dricker gärna direkt från kranen hemma. Sibiren är också en duktig klättrare och hoppare varför ett klätterträd hemma är bra.

Annons